Care sunt beneficiile consumului de turmeric?

.

Sursa foto Shutterstock:

Turmericul este o plantă originară din Asia, folosită în medicina tradițională, de mii de ani, în scopuri medicinale, pentru tratarea unei game diverse de afecțiuni. În ciuda numeroaselor beneficii aduse sănătății, turmericul nu poate înlocui tratamentul acordat de medicul specialist pentru boli cronice diagnosticate. În plus, chiar dacă vorbim de un produs natural, turmericul poate provoca reacții neplăcute, unor categorii de persoane și poate determina neplăceri, dacă este consumat în exces. 

Proprietăți antiinflamatorii

În medicina ayurvedică și chineză, beneficiile turmericului sunt cunoscute și apreciate din vremuri îndepărtate. Turmericul, Curcuma longa, este o plantă cu proprietăți medicinale remarcabile. Printre acestea se numără și cele antiinflamatorii, datorate, în mare parte, curcuminei, un compus chimic activ. Acesta poate inhiba activitatea unor enzime și citokine inflamatorii la nivel celular, ceea ce conduce la reducerea inflamației în organism. 

Artrita este o boală care provoacă inflamație și durere în articulații, având un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a celor afectați. Un studiu a arătat că persoanele care au consumat un supliment cu turmeric au experimentat o reducere a durerii și o îmbunătățire a funcției fizice. 

Ameliorarea durerii

Turmericul este un remediu natural pentru ameliorarea durerii. Curcumina este responsabilă pentru proprietățile sale analgezice. Poate inhiba producția de substanțe chimice în organism care provoacă inflamație și durere, oferind astfel un efect de analgezic natural. 

Rezultatele studiului, la care au participat persoane cu artrită la genunchi, au arătat că turmericul a fost la fel de eficient ca medicamentul administrat în ameliorarea durerii. Acest studiu sugerează că turmericul poate fi o alternativă naturală la medicamentele antiinflamatoare pentru persoanele cu artrită. În cadrul testelor, participanții au primit o doză de 800 mg de turmeric sub formă de capsule, în fiecare zi, și au avut rezultate pozitive. Cu toate acestea, recomandările de dozare pot varia în funcție de forma de turmeric utilizată, de natura și severitatea durerii.

Este important de menționat că turmericul este, în general, considerat sigur, dacă sunt respectate dozele recomandate. Poate interacționa cu unele medicamente și poate avea efecte secundare, prin urmare este recomandat să consulți un medic, înainte de a începe un regim cu suplimente alimentare pe bază de turmeric. 

Îmbunătățirea funcției hepatice

Turmericul este recunoscut pentru proprietățile sale antioxidante puternice. Antioxidanții sunt compuși care pot proteja celulele corpului de daunele provocate de radicalii liberi. Studii recente au arătat că turmericul conține o cantitate mare de antioxidanți, care pot contribui la prevenirea bolilor cronice și la menținerea sănătății generale a organismului.

Un rol esențial al turmericului este protejarea ficatului. Capacitatea sa antioxidantă îl face un aliat valoros în stoparea deteriorării ficatului cauzată de toxine. Ficatul este organul principal responsabil pentru detoxifiere și elimină substanțele nocive din organism.

Un alt beneficiu important al turmericului este protejarea ficatului de efectele secundare negative ale unor medicamente puternice, inclusiv cele pentru diabet și alte afecțiuni cronice.

Datorită potențialelor sale beneficii pentru ficat, turmericul poate fi considerat un supliment util în cadrul unor terapii cronice, în special, pentru persoanele care iau medicamente care pot afecta funcția ficatului. Însă, este esențial ca administrarea turmericului să fie discutată în prealabil cu un medic specialist, pentru a te asigura că este benefic pentru tine. 

Potențial în diminuarea riscului de cancer

Curcumina este un puternic agent antiinflamator și antioxidant, cu potențial de a reduce riscul de cancer. Aceasta acționează prin inhibarea dezvoltării celulelor canceroase și încetinirea răspândirii lor în organism. Se leagă de un număr mare de molecule diferite în interiorul celulelor, modificându-le funcția și prevenind transformările celulare care pot duce la dezvoltarea cancerului.

Cercetările efectuate sugerează că turmericul poate avea un impact semnificativ în reducerea inflamației care contribuie la dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, este important să amintim că, deși aceste studii oferă rezultate promițătoare, majoritatea au fost realizate în laborator sau pe animale. De aceea, sunt necesare cercetări pe oameni, pentru a confirma eficacitatea turmericului în prevenirea și tratarea cancerului.  

Susținerea digestiei

Turmericul este cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice care îmbunătățesc digestia. Acest condiment stimulează secreția de bilă, un element esențial în procesul de digestie a grăsimilor. În plus, turmericul poate reduce simptomele de balonare și de gaze, contribuind astfel la obținerea unui confort digestiv.

Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale turmericului au un rol semnificativ în protejarea tractului digestiv de inflamații cronice sau acute. Flavonoidele din turmeric pot ajuta la reducerea inflamației și a permeabilității intestinale, îmbunătățind astfel eficiența digestivă. 

Cercetările actuale explorează posibilitatea utilizării turmericului ca tratament pentru sindromul colonului iritabil, o tulburare digestivă cronică, manifestată prin dureri abdominale, balonare, diaree și constipație. Rezultatele sunt promițătoare, dar sunt necesare studii amănunțite, înainte de a fi recomandat pentru tratarea acestei probleme de sănătate. 

În concluzie, turmericul poate fi un produs util pentru ameliorarea simptomelor neplăcute în anumite afecțiuni. Înainte de a începe o cură cu turmeric, vorbește cu medicul! În ciuda avantajelor oferite organismului, turmericul nu poate înlocui un tratament acordat pentru boli cronice diagnosticate. În plus, dacă utilizezi turmeric și observi reacții adverse, mergi la medic de urgență!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton
OSZAR »