Vinerea Mare este ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos și alături de zilele de joi și sâmbătă, formează Triddum Sacrum. Cu această ocazie există nenumărate tradiții pe care românii le respectă cu strictețe. Ce ai și ce nu ai voie să faci în ziua cunoscută și drept Vinerea Seacă.
Vinerea Mare este o zi cu o încărcătură spirituală foarte mare și în jurul ei au apărut numeroase tradiții în întreaga țară. Cum Iisus a fost răstignit în Vinerea Seacă, credincioșii țin post negru și tot azi se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, moment în care preoții vor scoate Sfântul Epitaf în biserică.
Potrivit tradiției, credincioșii își afumă casa cu tămâie, potrivit tradiției. De asemenea, dacă plouă în această zi, se spune că anul viitor va fi unul roditor și bun. În schimb, dacă nu plouă, anul va fi secetos.
În popor se mai spune că oamenii care se scufundau în apă rece de trei ori în această zi urmau să fie sănătoși tot anul. În același timp, o altă tradiție ne spune că cei care țin post negru în Vinerea Seacă vor fi, de asemenea, sănătoși de-a lungul întregului an. Totodată, alți oameni spun că postul negru ajută la vindecarea durerilor de cap.
Iar anumite părți din țară, există o veche tradiție care spune că, înainte de răsărit, oamenii alergau desculți prin rouă, cu ocazia acestei sărbători.
Potrivit tradiției, de Vinerea Mare nu ai voie să coci nimic, indiferent că este vorba de pâine, cozonaci sau alte preparate. Se spune că cei care coc în Vinerea Mae ard mâinile Maicii Domnului. De asemenea, nu trebuie să mâncăm urzici în această zi, deoarece Iisus Hristos a fost bătut cu ele.
Superstițiile spun că cei care se tund în Vinerea Mare vor pierde pe cineva drag. Totodată, de Vinerea Seacă nu se spală și nu se coase și nici nu se muncește câmpul pentru că acesta nu ar mai fi roditor.
Se mai spune că dacă acrești borșul în Vinerea Mare, Necuratul vine și se scaldă în el.