Home > Știri > Nicușor Dan și George Simion, faţă în faţă pentru prima dată după turul 1: „Nu eu am depreciat leul! Sunt suficient de tânăr și de liber în mișcările mele”
Nicușor Dan și George Simion, faţă în faţă pentru prima dată după turul 1: „Nu eu am depreciat leul! Sunt suficient de tânăr și de liber în mișcările mele”
Imaginea momentului în politica românească: Nicușor Dan și George Simion, cei doi candidați la prezidențiale, au apărut împreună în aceeași sală, pentru prima dată după turul 1. Deși au fost așezați alături, un detaliu a atras imediat atenția presei și publicului: între ei a fost lăsat un scaun liber. Cei doi au participat la congresul Blocului Național Sindical, unde și-au susținut discursurile, însă tensiunea din sală a fost vizibilă.
Congresul Blocului Național Sindical s-a transformat într-o scenă cu puternice nuanțe politice. Doi dintre principalii candidați la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan și George Simion, au fost prezenți în același spațiu – Palatul Parlamentului – pentru prima dată după rezultatele primului tur.
Cei doi s-au așezat alături… dar nu prea. Între ei a fost lăsat un scaun gol. Un gest care nu a fost explicat, dar care spune mai multe decât o mie de cuvinte. Lipsa contactului vizual, distanțarea tăcută și lipsa unei interacțiuni directe au lăsat loc interpretărilor și speculațiilor. Doar un lucru e cert: apropierea fizică nu a însemnat și apropiere politică.
Nicușor Dan: „România nu-și permite o aventură”
Nicușor Dan, mereu calculat și rezervat, a deschis seria discursurilor cu o pledoarie pentru stabilitate și continuitate economică. Cu un ton grav, a avertizat asupra pericolelor pe care le presupune o eventuală „aventură politică”.
„E necesar ca România să fie congruentă administrativ și economic cu UE. Dialogul social a fost în suferință. Dacă voi fi președinte, voi avea un dialog cu dvs, am dovedit că sunt un om de dialog”, a spus Nicuşor Dan.
„Dar ca toate astea să se întâmple, trebuie să avem economie. România nu-și permite o aventură, să vorbească de anticipate, de Călin Georgescu prim ministru. România nu-și permite să vorbească de naționalizare. România are nevoie să fie ancorată în economia europeană, în economia globală. Statul român trebuie să sprijine investitorii români, agricultura românească, să facă România competitivă pe piața globală, să stimuleze AI, de exemplu, pentru că acolo va fi bătălia”, a continuat acesta.
Un discurs clar, sobru, dar care a lăsat senzația că Nicuşor Dan s-a ferit să atace frontal. Și totuși, referințele la „aventură” și „naționalizare” nu au fost întâmplătoare.
George Simion: „Nu eu am depreciat leul! Sunt suficient de tânăr și de liber în mișcările mele”
Dacă Nicușor Dan a ales să transmită un mesaj tehnocrat, George Simion a mizat, din nou, pe discursul populist, emoțional și dur. A vorbit direct către sală, a cerut dezbatere și l-a provocat public pe contracandidatul său.
„Suntem într-o perioadă de crize suprapuse, foarte grea pentru țară. Trebuie să dăm dovadă de maturitate”, a spus George Simion.
„Cu toții suntem în această sală pentru că iubim România”, a completat acesta.
George Simion a adus în discuție zonele abandonate ale țării, a cerut taxe corecte din partea investitorilor și a subliniat că România are nevoie de autostrăzi, spitale și școli. Apoi a lansat invitația:
„E nevoie de dezbatere”, a mai spus George Simion, care l-a invitat pe contracandidatul său Nicușor Dan să participe la dezbateri.
„Toate guvernele știu ce trebuie făcut, dar nu pot face asta, pentru că au amante, pile de partid și parazitează. Cum scăpăm România din această criză? Crescând taxele, cum vrea coaliția? Nefăcând nimic, ca Iohannis? Sau luând niște măsuri concrete pentru piața forței de muncă, pentru rezolvarea crizelor suprapuse?”, a mai spus candidatul AUR.
George Simion şi-a încheiat discursul cu o serie de afirmații menite să-l distanțeze de toți ceilalți.
„Nu eu am depreciat leul, cum v-au mințit ieri, nu eu am creat un deficit bugetar imens. Nu sunt părtaș cu oamenii aceștia. Sunt un om din mijlocul vostru”, a continuat el.
„Sunt singurul candidat care a fost de partea democrației, care a fost împotriva anulării abuzive a alegerilor, care nu are oameni cu uniforme care îl ghidonează din spate. Nimeni din această sală nu își dorește să ajungem la vocea poporului iarăși, să ajungem la alegeri anticipate”, a mai susținut George Simion.
„Sunt suficient de tânăr și de liber în mișcările mele pentru a reprezenta un partener pentru dvs și a vă garanta că veți fi parte din procesul de luare a deciziilor”, a spus candidatul.
Nicuşor Dan: „Să ne uităm în trecutul celor care promit azi”
În fața întrebării legate de modul în care viitorul președinte poate influența marile proiecte de infrastructură, Nicușor Dan a ales să răspundă cu fapte, nu cu promisiuni goale, aruncând o săgeată directă spre trecutul contracandidaților săi.
„Din nou și din nou, vă invit să ne uităm în trecutul celor care promit azi. Vreau să dau un singur număr: în patru ani de PMB am schimbat 200 de km de conductă magistrală de termie, față de 120 de km toți primarii dinaintea mea”, a spus Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan a spus că este de părere că un președinte are două instrumente-cheie.
„El are în mână un instrument foarte puternic, influența sa în justiție, care înseamnă posibilitatea sa de a lupta cu corupția. Președintele poate să dea o viziune, o etapizare a investițiilor pe care statul le face în infrastructură pentru ca ele să fie coerente”, a mai spus Nicuşor Dan.
George Simion: „Vom reuși să avem autostrăzile principale prevăzute”
De cealaltă parte, George Simion a livrat un discurs puternic emoțional, cu accente populiste și un atac voalat la trecutul lui Nicușor Dan, dar și la guvernele care, spune el, au tergiversat proiecte esențiale pentru România.
„Tocmai am avut o întâlnire cu Cătălin Urtoi, unul dintre oamenii care militează pentru realizarea A8. Sunt întârzieri în special la sectorul Lețcani – Ungheni. Asociația „Hai că se poate!” mi-a dat garanția că, cu patronajul viitorului președinte și incluzând chestiunea în CSAT, maxim 2032 vom reuși să avem autostrăzile principale prevăzute”, a spus liderul AUR.
Dar poate cel mai amplu moment al intervenției lui George Simion a fost atunci când a prezentat o viziune grandioasă pentru zona de sud a Bucureștiului, visând la o infrastructură de transport comparabilă cu cea din Polonia sau Turcia.
„Este nevoie să ne concentrăm pe un nod de transporturi în zona de sud a Bucureștiului, planul există, inclusiv cu continuarea proiectului de transport fluvial Adunați – Dunăre, în jurul localității Adunați, cu un aeroport de marfă și cu asigurarea infrastructurii rutiere necesare. (…) Acum exact 50 de ani noi, românii, construiam Transfăgărășanul, acum închidem Valea Oltului o lună pentru un drum tehnologic”, a mai spus Nicuşor Dan.
Congresul BNS, scena unei confruntări tăcute
Evenimentul în sine – al 13-lea Congres al Confederației sindicale BNS – a fost menit să aducă în prim-plan drepturile lucrătorilor și viitorul pieței muncii în România. Cu peste 500 de delegați, dezbateri ample și adoptarea unei strategii pentru 2025–2029, congresul a devenit fără voie o scenă politică tensionată.
„România socială – Poziționarea în raport cu Pilonul European al Drepturilor Sociale” – a fost tema principală. Iar în acest context, prezența celor doi candidați a transformat sala într-un teren de luptă tăcută. Nimeni nu a strigat, nimeni nu a bătut cu pumnul în masă. Dar mesajele au fost suficient de tăioase pentru a înțepa.