„Provocarea deodorantului” de pe TikTok pune viața copiilor, adolescenților și tinerilor din România în pericol.
Cuprins
Cuprins
„Provocarea deodorantului”, un nou trend periculos ia amploare pe TikTok
Trendul periculos cunoscut drept „provocarea deodorantului” presupune pulverizarea de deodorant tip spray direct pe piele, care provoacă arsuri. Alți copii, adolescenți și tineri inhalează produsul, în căutarea unei senzații similare cu cea indusă de droguri.
În prezent, pe TikTok există sute de astfel de clipuri în care tinerii își lansează provocări și își pulverizează deodorant spray pe piele. Trendul a pornit din Statele Unite ale Americii și s-a răspândit rapid în toată lumea.
În aprilie anul acesta, Sarah Raissa, o fetiță de doar 8 ani din Brazilia, a murit după ce a inhalat deodorant. „Aveți grijă de copiii voștri. Internetul mi-a ucis fiica”, a transmis mama copilei.
O simplă pulverizare, de doar câteva secunde, la o distanță mică de piele, poate provoca arsuri de gradul I, potrivit Observator News. Repetată, provocarea duce la cicatrici grave, care rămân pe viață.
Avertizările medicilor
Unii utilizatori de TikTok au promovat deodorantul spray drept o modalitate de a trata mâncărimile provocate de înțepăturile de țânțari. Medicul dermatolog avertizează că acest lucru nu va face decât să agraveze disconfortul.
„Nu vom trata niciodată înțepăturile de insecte cu expunerea prelungită la un pulverizator. Există, așa cum știm, substanțe speciale care tratează sau controlează mâncărimile apărute post înțepături. Nu vom obține decât mai rău, local. Și vom obține aceste leziuni de tip arsură care, din păcate, cu cât e mai profundă, se poate vindeca cu urme, adică cicatrici”, spune Amalia Anghel, dermatolog, pentru sursa citată.
Alți copii, adolescenți și tineri recurg la „provocarea deodorantului” pentru a fi validați de prietenii lor ori pentru a gestiona anumite probleme emoționale.
„Tinerii din ziua de azi sunt în căutarea validării sociale și atunci internetul le dă posibilitatea de a fi vizibili. Ei caută pe internet care sunt clipurile la modă. Bineînțeles că nu vor urmări un profesor universitar. (…) Sunt copii scăpați de sub control, care sunt lăsați de mici în prejma internetului”, a explicat Constantin Cornea, psiholog, citat de Observator News.
Foto: TikTok
Ultima modificare iunie 27, 2025 3:19 pm