Fagure cu miere – beneficiile pentru sănătate

.

Ce gust bun și parfumat are un fagure cu miere! Mulți oameni se delectează cu acest deliciu cules din stup! Textura crocantă și mierea delicioasă fac dintr-un fagure cu miere un desert excepțional. Iar beneficiile pentru sănătate sunt la fel de mari precum pofta!

Iubitorii produselor din stup apreciază un fagure cu miere auriu, proaspăt și parfumat. Este o adevărată delicatesă, are un preț destul de ridicat și se recoltează în cantități foarte mici. Apicultorii taie doar bucăți mici de fagure proaspăt din stup pentru a proteja cât mai mult munca albinelor.

Un fagure de miere de calitate trebuie să aibă o culoare deschisă, crem sau galben, și să fie curat și plin de miere aurie, strălucitoare. Fagurele în sine nu are un gust deosebit, ba chiar poate fi amărui, în funcție de rășinile culese de albine din care au produs ceara. Dar mierea parfumată și proaspătă îi împrumută fagurelui dulceața și aroma ei.

Cum fabrică albinele fagurii din stup

Fagurele format din mici celule hexagonale este o adevărată inginerie naturală, o construcție uimitoare! Albinele au descoperit că forma de hexagon le oferă nu doar mai mult spațiu pentru ouă și larve, dar și mai multă rezistență.

Ceara de albine, un produs costisitor

Albinele fabrică fagurele din ceară pe care, la rândul ei, o produc folosind nectar și rășini culese din copaci. Ulterior, fagurele este folosit pentru a depune în celulele hexagonale ouă și pentru a crește noi larve. Tot în fagure, albinele depozitează mierea și lăptișorul de matcă.

Întreaga ”producție” de ceară este o muncă titanică și puțini iubitori de miere știu cât de mult muncesc albinele și cât de mult se sacrifică pentru a întreține stupul. Durata de viață a unei albine lucrătoare este de numai 30 de zile, iar în aceste zile ele trebuie să producă și miere, și ceară.

Albinele lucrătoare au opt glande speciale producătoare de ceară pe abdomen. Albinele tinere sunt cele mai eficiente în producerea de ceară. Glandele lor încep să genereze ceara cu 18 zile înainte de a muri. Pentru a produce o jumătate de kilogram de ceară, albinele consumă de la șase până la opt kilograme de miere.

Fagurele proaspăt este aproape alb sau galben

După ce au fost mestecate și prelucrate de secrețiile salivare ale albinelor, particulele de ceară devin albe și suficient de flexibile pentru a fi utilizate ca material de construcție pentru fagurii de miere. Deoarece temperatura ridicată ar înmuia prea mult ceara, iar temperatura scăzută ar face ca ceara să fie prea tare, albinele trebuie să folosească propria căldură pentru a regla temperatura ambiantă a stupului. Pentru ele, temperatura ideală este de aproximativ 30 – 35 de grade Celsius.

La început, fagurele cu celule în formă de hexagon este alb, dar culoarea se schimbă treptat prin încorporarea mierei și polenului, iar în timp se înnegrește. Depinzând în mare măsură de tipul de miere și polen, culoarea pe care o capătă ceara de albine variază de la alb și galben, la portocaliu și roșu până la negru maroniu. Culoarea cerii de albine poate avea o importanță estetică, dar nu afectează calitatea acesteia.

Fagure de miere – valori nutriționale   

Fagure cu miere - beneficiile pentru sănătate

Îmbibat cu miere și bogat în propolis, un fagure de miere este plin de nutrienți valoroși. Multe persoane mestecă fagurele de miere ca pe o gumă, dar nu reușesc să înghită ceara. Cu toate acestea, ea are beneficiile ei pentru digestie și pentru sănătatea stomaculuiși se recomandă să consumi inclusiv ceara, dacă servești un mic fagure de miere.

Iată ce valori nutritive are o porție de 100 de grame de fagure cu tot cu miere.

  • Calorii: 328 kcal
  • Carbohidrati: 82 g
  • Proteine: 0,3 g
  • Grăsimi: 0 g
  • Fibre: 0,2 g
  • Minerale: calciu, fier, magneziu, potasiu
  • Vitamine precum vitamina B1, B2 și B6, vitamina PP, vitamina C.

Cum se recoltează fagurii și mierea din stup

Secole de-a rândul, oamenii au recoltat mierea strivind fagurii de ceară și producând pagube însemnate în stup. Dar, în perioada modernă, apiculturii s-au dotat cu extractoare de miere pe bază de centrifugă, care pot colecta mierea lăsând fagurii intacți.

Numai o mică parte din faguri este tăiată pentru a fi comercializată. Fagurii de miere se vând la borcane, împreună cu o cantitate mai mare de miere, iar cea mai bună metodă de a-i păstra mai mult timp este să fie închiși etanș în borcane de sticlă de culoare închisă.

Borcanul cu fagure de miere trebuie depozitat departe de soare și de lumina puternică, într-un loc bine ventilat și răcoros, unde temperatura nu depășește 24 – 26 de grade Celsius.

Cum ajută sănătatea un fagure de miere

Acest deliciu ușor crocant cules din stup are numeroase beneficii și proprietăți pentru sănătate. Un fagure proaspăt cules conține miere crudă care are un procent de antioxidanți mai mare decât mierea colectată de câteva luni. De asemenea, fagurele conține propolis, un ingredient natural cunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene. Studiile au demonstrat că propolisul poate combate bacteriile și fungii, ajutand la prevenirea infecțiilor și la vindecarea rănilor.

Ajută digestia și stomacul

Datorită enzimelor naturale prezente în miere, fagurele poate ajuta la stimularea digestiei. Consumul regulat poate contribui la echilibrarea florei intestinale și la prevenirea tulburărilor digestive, precum balonarea sau constipația. Cu toate acestea, se recomandă o cantitate mică zilnic sau la câteva zile, aproximativ de mărimea unui biscuite.

Consumată în exces, ceara din fagurele de miere poate provoca iritații ale mucoasei digestive. În plus, ea nu este recomandată copiilor mici sau femeilor gravide.  

Îmbunătățește imunitatea

Fagurele de miere este bogat în antioxidanți care ajută la întărirea sistemului imunitar. Aceste substanțe antioxidante neutralizează radicalii liberi, protejând organismul de infecții și reducând riscul de afecțiuni inflamatorii.

Reface energia organismului

Mierea din fagure este o sursa rapidă de energie datorita continutului ridicat de carbohidrați naturali și de zahăr natural, pe care organismul îl transformă în energie. Fagurele este indicat persoanelor foarte active, sportivilor, adolescenților. El este cu atât mai util în perioadele stresante, după efort fizic sau în convalescență. Mierea și fagurele de miere pot fi consumate în cantități mici pentru perioade lungi de timp, fără efecte secundare negative.

Are proprietăți antiinflamatoare

Conținutul de flavonoide și compuși antiinflamatori din fagurele de miere poate ajuta la reducerea inflamațiilor din organism. Acest lucru poate contribui la ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiuni inflamatorii cronice, precum artrita. De asemenea, compușii antioxidanți și antiinflamatori combat apariția și dezvoltarea unor celule canceroase.

Ajută dantura

De;i mierea este dulce, fagurele de miere poate avea efecte benefice asupra sănătății dentare. Propolisul din fagure este recunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, care pot ajuta la prevenirea cariilor și a infecțiilor orale.

Ajută inima și circulația sângelui

Pereții de ceară ai fagurelui conțin acizi grasi cu lanț lung și alcooli cu impact pozitiv asupra inimii, ceea ce poate determina inclusiv scăderea nivelului de colesterol. Unele studii au arătat că inlocuirea zahărului cu miere reduce nivelul trigliceridelor, în timp ce antioxidanții din fagurii de miere au capacitatea de a dilata vasele de sânge care merg spre inima ceea ce conduce la creșterea fluxului de sânge și la scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru reduce riscul de apariție a cheagurilor de sange și atacului de cord. 

Întreține celulele ficatului.

În cazul afecțiunilor hepatice, ficatul are nevoie de o cantitate suplimentari de proteine, vitamine și glucide. Consumul de miere sau de fagure cu miere este un adjuvant natural pentru sistemul digestiv, ajutându-l să asimileze mai repede nutrienții din alimente, tocmai pentru a hrăni celulele hepatice.

Întinerește pielea

Aplicat local sau consumat intern, fagurele de miere poate contribui la sănătatea pielii. Enzimele și antioxidanții din ceară și din miere ajuăta la regenerarea țesuturilor. Ceara de albine și propolisul sunt des utilizate în tratamente pentru acnee, iritații sau răni minore, în măști de ten și crème emoliente, antiriduri și antiaging.

Câtă miere și cât fagure cu miere poți consuma pe zi

Conținutul ridicat de fructoză și gustul foarte dulce ne ajută să nu consumăm în exces mierea, oricât de mult ne-ar plăcea. Ar fi ideal să înlocuim zahărul cu miere și să ne protejăm de toate efectele negative ale zahărului. Mulți medici nutriționiști recomandă cel mult 6 – 8 lingurițe de miere pe zi și cel mult o bucată de fagure cât o linguriță sau cât un biscuite pe zi.

Curiozități din lumea albinelor

Un fagure de miere cu o greutate de numai 100 g poate conține până la 4 kg de miere! Forma hexagonală a celulelor conferă cea mai mare rezistență a unei construcții din natură. Cu alte cuvinte, celulele hexagonale reprezintă cea mai bună, sigură și puternică structură naturală, pe care am copiat-o și noi, oamenii în ingineria civilă și spațială.  

Producerea de ceară este un proces laborios. Pentru fiecare gram de ceară produsă, albina trebuie să consume aproape 7 grame de miere. 

Albinele sunt capabile genetic să calculeze, să proiecteze și să construiască o structură care să ofere cel mai mult spațiu care să le permită o bună dezvoltare, depozitarea eficientă a mierii și a polenului, fără a consuma multe resurse și fără muncă inutilă.

Mierea este de fapt nectarul pe care albinele îl regurgitează în fagurii de miere, pe care apoi îi sigilează cu căpăcele de ceară și propolis. Substanțele din stomacul albinelor sunt cele care contribuie la durabilitatea unui fagure de miere, dar și proprietățile benefice ale mierii.

Pentru a strânge 500 g de miere, albinele trebuie să viziteze aproximativ 2 milioane de flori și să parcurga aproximativ 90.000 de kilometri.

În timpul vieții sale, o albină produce doar o linguriță de miere, echivalentul a 15 miligrame.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton
OSZAR »