Când ai o problemă de sănătate tot ce îți dorești este să ajungi la medicul potrivit pentru a o rezolva cât mai repede. Însă, în România, pacienții ajung de multe ori să se plimbe dintr-un cabinet în altul până a ajunge la specializarea de care au nevoie. De aceea, clinicile private au început să introducă o nouă figură: navigatorul de pacienți. Acest rol esențial a fost explicat de dr George Bogdan de la clinica Medikali.
Potrivit medicului George Bogdan, navigatorul de pacienți este, de fapt, un medic intermediar între pacient și doctor. Acesta spune că rolul navigatorului este vital pentru foarte mulți pacienți care nu știu unde să se îndrepte după ce au primit un diagnostic vag.
„Navigatorul de pacienți este, de fapt, un ajutor. Este un medic intermediar între pacient și între doctor, între actul medical pe care acesta îl va face. Principalul meu job este acela de a ajuta, de a suplini ceea ce nu reușește pacientul să facă cu medicul curant. Să zicem că, poate, ți-ai făcut un set de analize și ai o valoare a colesterolului peste măsură. Nu știi exact unde să te încadrezi. Sau poate ai o durere de spate. Nu știi exact pe unde să navighezi. Pot să te navighez spre un control de ortopedie sau poate de reumatologie”, a explicat dr. George Bogdan în emisiunea „Bine pentru tine” de pe Libertatea.ro.
„Eu înțeleg foarte bine nevoia pacienților de a naviga printr-un labirint de termeni medicali pe care nu îi posedă. Sunt cunoștințe pe care nu ar trebui să ți le ceară nimeni. Eu sunt aici ca să te pot ajuta. Eu pot fi intermediarul tău. Și, de asemenea, un lucru foarte important, este că pot ajuta și cu un sprijin emoțional de cele mai multe ori”, a precizat medicul rezident.
Potrivit medicului, navigatorul de pacienți ajută la identificarea următorului pas după ce primesc buletinul de analize. Acesta subliniază faptul că pacienții nu ar trebuie să fie obligați să înțeleagă limbajul medical complicat, iar rolul său este de a traduce informațiile și de a le oferi acestora un traseu clar.
„Marea sperietură a pacienților este acea căsuță, în unele cazuri sunt făcute cu roșu. Și atunci ai nevoie de un navigator de pacienți pentru a-ți explica foarte clar: valoarea asta este în căsuță sau este făcută cu roșu, dar luând imaginea de ansamblu pot să spun foarte clar că nu e un lucru care ne pune viața în pericol în următorii ani. Este un lucru pe care trebuie să îl avem în evidență, trebuie să avem grijă. Ne schimbăm un pic stilul de viață, poate alimentația și mergem mai departe”, a mai declarat dr. Bogdan de la clinica Medikali.
Dr. George Bogdan este medic la clinica Medikali și a explicat care este procedura pentru pacienții care au nevoie de un navigator.
„Trebuie doar să calci pragul clinicii. Eu sunt imediat lângă recepție, cabinetul meu este acolo, sunt în proximitate, programul meu este destul de larg, deci disponibilitatea este acolo. Dacă vrei să intri în clinică, te duci la colegele mele în recepție și vei spune că ai nevoie de un navigator de pacienți. Ele te vor redirecționa către mine, eu te aștept. Vii cu buletinul de analize într-un mediu foarte calm, foarte discret, foarte relaxant. Evaluăm buletinul de analize, apoi facem o mică discuție despre stilul de viață, despre anumite vicii sau orice factor care poate să influențeze. Un fel de anamneză. Trebuie să ne luăm niște informații mai clare”, a mai spus medicul.
Potrivit doctorului Bogdan, acest tip de sprijin este util atât pentru pacienții cu boli cronice, pentru cei care tocmai au descoperit că au o prblemă de sănătate, dar și pentru cei care se simt pierduți între recomandări contradictorii și multiple cabinete.
„Sunt aici pentru a naviga împreună. Ca medic și ca om”, a precizat Dr. George Bogdan.
Ascultă integral emisiunea „Bine pentru tine”, AICI