Euro a trecut de 5 lei la cursul BNR. Ce impact va avea pe piaţa valutară şi asupra economiei româneşti

.

Un eveniment deosebit a zguduit piaţa valutară românească astăzi, 6 mai 2025, după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunţat oficial că euro a trecut pentru prima dată de pragul de 5 lei, atingând un curs de 5,03 lei pentru un euro. O valoare simbolică care nu doar că subliniază o schimbare importantă pe piaţa valutară, dar vine cu implicaţii directe asupra economiei româneşti. Deşi diferenţa faţă de cursul anterior de 4,97 lei este de doar 6 bani, depreciera leului faţă de euro este semnificativă și anunţă o serie de efecte care vor resimţite de toţi românii.

Care au fost reacţiile pieţei la acest salt al euro

Importatorii se confruntă deja cu o mare provocare, deoarece un curs mai mare de schimb va duce inevitabil la scumpirea produselor de import, de la alimente, până la combustibili, maşini sau telefoane mobile. Aceste creşteri vor lovi direct consumatorul final, care va resimţi o presiune economică suplimentară. Pe de altă parte, exportatorii se află într-o poziţie mai favorabilă, întrucât vor încasă mai mulţi lei pe produsele vândute în euro. Cu toate acestea, pentru cetăţeanul român care plăteşte taxe în euro sau care are împrumuturi în moneda europeană, efectele nu vor fi deloc plăcute.

Pentru cei care au credite în euro, impactul va fi imediat vizibil. Spre exemplu, un împrumut de 300 de euro, care până acum costa 1491 lei, va ajunge să coste 1509 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 18 lei pe lună. Deşi pare o sumă mică, în contextul unui venit mediu în România, creşterea dobânzilor și a ratelor ar putea deveni o povară greu de suportat.

Citeşte şi: Ilie Bolojan anunță posibile tăieri bugetare. Președintele interimar este îngrijorat de „trepidațiile la nivel global”

Citeşte şi: Românii care vor să își petreacă vacanța în străinătate, nevoiți să plătească o nouă taxă. Când ar putea fi introdusă

Cum a ajuns euro să depăşească 5 lei

Piaţa valutară este un teren fluctuant, unde evoluţia cursului de schimb depinde în mare măsură de cererea şi oferta de valută. În contextul unui deficit bugetar de 9% şi al unui deficit semnificativ al comerţului exterior, aceasta a fost doar o chestiune de timp înainte ca euro să depăşească pragul de 5 lei. Economiştii susţin că această depreciere nu reprezintă o „explozie” a cursului, dar subliniază că aceasta este o realitate a pieţei valutare, în care fluctuaţiile sunt inevitabile, mai ales în condiţiile economice dificile cu care se confruntă România.

De altfel, Florian Libocor, economistul şef al BRD, a menţionat în trecut că, de fapt, plătim deja un euro cu mai mult de 5 lei în realitate, având în vedere costurile tot mai mari pentru serviciile şi utilităţile în euro. În plus, cu un deficit bugetar major şi o creştere continuă a datoriei publice, stabilizarea leului va deveni din ce în ce mai dificilă.

Cursa BNR pentru stabilizarea leului: Intervenţii şi măsuri economice

În ultimele luni, Banca Naţională a României a fost nevoită să intervină în mod constant pentru a sprijini leul şi pentru a menţine cursul de schimb sub pragul de 5 lei pentru un euro. Aceste intervenţii s-au concretizat prin ieşiri din rezerva valutară a României, dar, de asemenea, au condus la o creştere a dobânzilor. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a subliniat că România este pregătită să facă faţă eventualelor ieşiri de capital şi va lua măsurile necesare pentru a tempera volatilitatea pieţei valutare. Cu toate acestea, inflaţia, creşterea dobânzilor şi presiunea economică generală vor afecta inevitabil bugetele familiilor din România.

De ce această depreciere nu este o veste bună pentru România

Dezvoltarea economică a României este strâns legată de stabilitatea monedei naţionale, iar deprecierea leului faţă de euro are efecte directe asupra vieţii de zi cu zi a românilor. Un curs mai ridicat al euro înseamnă creşterea preţurilor la produsele de bază, inclusiv alimentele şi combustibilii, iar o inflaţie galopantă ar putea duce la o scădere semnificativă a puterii de cumpărare. Mai mult, datoria publică a României a depăşit deja 50% din PIB, ceea ce pune o presiune enormă pe bugetul de stat şi pe plata dobânzilor, adâncind astfel criza economică.

Reacţiile politice şi economice la depăşirea pragului de 5 lei

Politic, situaţia devine tot mai complicată. Cu o Românie aflată într-un context electoral instabil, în care multe funcţii de conducere sunt ocupate temporar, criza economică riscă să pună o presiune suplimentară asupra viitorului guvern. Deşi guvernul a luat măsuri pentru a controla fluctuaţiile pieţei valutare, în prezent, măsurile de stabilizare a leului par insuficiente pentru a face faţă volatilităţii pieţei internaţionale.

România se află astfel într-o situaţie economică precară, cu un deficit bugetar major, o datorie publică în continuă creştere și un curs valutar în plină depreciere. Efectele vor fi resimțite pe termen lung de toți românii, iar stabilitatea economică devine o problemă urgentă care trebuie gestionată cu atenție.

Sursa foto:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton
OSZAR »