Ilie Bolojan anunță posibile tăieri bugetare. Președintele interimar este îngrijorat de „trepidațiile la nivel global”

.

Președintele interimar Ilie Bolojan a vorbit din nou despre posibile tăieri din cheltuielile bugetare, declarându-se îngrijorat de „trepidațiile la nivel global”. Acesta crede că România ar putea ajunge într-o criză financiară, statul român taxând cel mai puțin cetățenii bogați.

Ilie Bolojan anunță posibile tăieri bugetare

Ilie Bolojan a declarat că, din cauza contextului internațional, și a unor „trepidații la nivel global”, există posibilitatea apariției unor noi creize financiare.

Când se cuplează un grad de îndatorare mare, cu dobânzi mari, cu o ușoară recesiune, înseamnă să ne întoarcem în perioada 2008-2010”, a spus președintele interimar pentru Prima TV.

Acesta a vorbit despre câteva măsuri rapide pentru reducerea deficitului.

„Să eliminăm cheltuielile inutile, să aducem instituțiile care au fost scăpate de sub control, companiile de stat, sub un anumit control și, într-adevăr, să lucrăm sistematic la reducerea cheltuielilor”, a precizat Ilie Bolojan.

Citește și: Ilie Bolojan avertizează că România a cheltuit mai mult decât și-a permis. Președintele interimar spune că sunt necesare noi reforme

Citește și: Ilie Bolojan a promulgat o lege care afectează membrii Guvernului. Niciun demnitar nu mai are voie să solicite sau să primească cadouri

România își colectează slab taxele

Ministrul finanțelor a raportat creșteri în colectarea ANAF, însă statisticile europene spun că România, până în 2023 de când datează ultimele date oficiale Eurostat, avea cele mai mici taxe, după Irlanda.

De asemenea, România conduce și în topul celor mai mici taxe pe avere din Uniunea Europeană, urmată de alte țări din Europa Centrală și de Est.

Potrivit Libertatea, inegalitatea între cei mai bogați 10% și cei mai săraci 50% e cea mai mare în România.

Citește și: Donald Trump și soția lui, Melania, au atras toate privirile la înmormântarea Papei Francisc. Prima Doamnă a Americii împlinește azi 55 de ani

Citește și: Nepotul Papei Francisc a spus ce fel de om era Suveranul Pontif în spatele ușilor închise. Mauro Bergoglio era cât pe ce să nu ajungă la înmormântarea unchiului său

În ceea ce privește colectarea TVA, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Conform ultimelor date compilate de Uniunea Europeană în ianuarie 2024, GAP-ul de conformare la TVA în România a rămas stabil și la cote ridicată perioada 2017-2021, într-un procent de aproximativ 36,7%, cea mai mare cotă înregistrată în UE-27, cu mici îmbunătățiri în anul 2022. GAP-ul se raportează la suma care poate fi încasată la bugetul de stat, dacă s-ar colecta tot.

România are un deficit de încasare de TVA (VAT Gap) de circa 36%, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene. Cifra arată că, practic, guvernul nu încasează 9 mld. euro (45 mld. lei) din TVA, din totalul sumelor care pot fi încasate.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton
OSZAR »